Slavní s handicapem: Hvězdné dítě s defektem

Výrazný zpěvák, kytarista a charismatický frontman skupiny KISS. Ten, který má masku „hvězdného dítěte“. Společně s baskytaristou Genem Simmonsem stojí za většinou hitů téhle skupiny. Paul Stanley ale rozhodně neměl cestu ke slávě vyšlapanou. Trpí totiž vrozeným defektem ucha, který mu jeho startovací pásku posunul proti ostatním o něco dál.

Narodil se 20. ledna roku 1952 v americkém Queensu jako Stanley Bert Eisen do židovské rodiny. Na svět přichází dva roky po své starší sestře Julii. Od narození trpí defektem pravého ucha zvaným „Microtia“ (tzv. malé ucho). Musí se vyrovnat nejen s tím, že jde o vzhledovou záležitost, ale také s dalšími komplikacemi. Dělá mu problém určit směr, ze kterého přichází zvuk, a také nerozumí lidem v hlučném prostředí. I tak se zbláznil do hudby.

Rodiče poslouchají klasiku, ale Paulovi učarovali Jerry Lee Lewis nebo Little Richard. S rodinou také poprvé zpívá a v sedmi letech dostává svou první dětskou kytaru. Tu opravdovou pak ve třinácti, přehrává si na ní písně Boba Dylana nebo The Byrds. Od dětství má také výtvarný talent, takže navštěvuje Střední školu hudby a umění. V roce 1970 tu také promuje a přes své výtvarné dovednosti, především v oblasti grafického umění, se Paul rozhodne naplno věnovat hudbě.

Hvězdné dítě

Před KISS hrál v jedné místní kapele, právě tady potkal svého životního souputníka, baskytaristu Gena Simmonse. Společně přibírají bubeníka Petera Crisse a kytaristu Ace Frehleyho. Paul Stanley si volí pódiovou masku a roli „hvězdného dítěte“, které má být protikladem k démonovi, jehož ztělesňuje Simmons. Bíle nalíčený obličej tak zdobí ještě hvězda přes oko. Přes pravé oko, ano, má ji tedy na té samé straně jako má defekt ucha.

Skupina projde během několika desetiletí mnoha personálními změnami, prožije si období slávy i úpadku. Členové skupiny se střídají, i kvůli problémům s drogami a alkoholem. Dvojice Stanley–Simmons však působí jako stálice, která stojí za mnohými hity skupiny, jež už prakticky zlidověly. Hvězdné dítě stále září.

Dobročinnost

Stanley se stal i přes handicap hvězdou, to však neznamená, že by začal myslet jenom na sebe. Naopak. Paul Stanley spolupracuje s organizací AboutFace, která pomáhá lidem s vrozenými deformacemi.

Zpěvák tak vystoupil na mnoha dobročinných akcích a na několika videích, která měla na podporu těchto lidí sehnat peníze. On sám v pozdějším věku prodělal několik operací pravého ucha.

 

Paul Stanley:

Frontman a kytarista legendární rockové skupiny KISS.

Společně s baskytaristou Genem Simmonsem je podepsaný pod většinou hitů kapely.

Narozen 20. ledna 1952 v americkém Queensu.

Od narození trpí defektem pravého ucha zvaným „Microtia“ (tzv. malé ucho).

Spolupracuje s dobročinnou organizací AboutFace.

 

Foto: Alberto Cabello.

Picture of Marek Blažíček

Marek Blažíček

Roztroušenou sklerózu mu sice diagnostikovali před nedávnem, ve dvaadvaceti, ale když si Marek Blažíček vzpomene na zážitky z dětství, má pocit, že si s RS tyká už déle. Bere to s humorem, (vždyť #JsemIronman), a protože studuje Tvorbu textu a scénáře na VOŠ při Konzervatoři Jaroslava Ježka, jeho texty najdete také na Aktivnizivot.cz

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ