Nepochybně patří mezi nejznámější a nejvýznamnější české skladatele, mezi jeho vrcholná díla se řadí cyklus symfonických básní Má vlast, například Vltava nebo Šárka. Ve skládání ho nezastavila ani hluchota. Řeč není o nikom jiném než o skladateli Bedřichu Smetanovi.

Narodil se 2. března 1824 v Litomyšli do zámožné sládkovské rodiny. Už od mládí se věnoval hře na klavír a skladbě. Od roku 1847 působil v Praze jako koncertní klavírista a pedagog. Strávil takhle devět let, pak se přesunul do Švédska. Ve švédském exilu vydržel pět let, poté už ho to táhlo domů.

Hned po návratu se aktivně zapojil do společenského a kulturního života. Osm let (1866–1874) byl kapelníkem Prozatímního divadla.

Hluchota

V padesáti letech zcela ohluchl. Ztráta sluchu ho potkala nejprve na pravém uchu. Na levé pak ohluchl k ránu 20. října 1874. Ani hluchota mu však nezabránila skládat. Naopak. První léta po ztrátě sluchu patří mezi jeho nejproduktivnější. Co mohlo za jeho chorobu? Při pitvě byla odhalena progresivní paralýza, která je důsledkem syfilidy. Ve 20. století se objevil jiný závěr, který hovoří o kornatění mozkových tepen.

Kvůli ztrátě sluchu přišel o úlohu kapelníka, v úvahu pro něj nepřicházelo ani učení. Jeho jediné výdělky tedy plynuly z tantiém a autorských příjmů. Ty však byly nepravidelné, a Smetana se tak dostal do velké finanční tísně. Ale tím, že se nemohl věnovat ničemu jinému, znamenalo pro něj toto období kreativní rozpuk.

Vrátil se například ke klavírní tvorbě a jedna z jeho nejslavnějších skladeb, symfonická báseň Vltava, byla složena právě v tomto období. V roce 1882 se u Smetany začaly množit halucinace a skladatelská práce se pro něj stala čím dál obtížnější. Ještě v listopadu 1883 se zúčastnil znovuotevření Národního divadla svou operou Libuše. Nedlouho poté, 12. května 1884, však umírá.


Bedřich Smetana

  • Narodil se 2. března 1824 v Litomyšli.
  • Už od mládí se věnoval klavírní hře a skladbě.
  • V padesáti letech zcela ohluchl.
  • Hluchota však pro něj neznamenala konec skládání, toto období bylo naopak jeho nejproduktivnějším.
  • Umírá 12. května 1884 v Praze.

 

Foto: Wikimedia Commons

Marek Blažíček

Marek Blažíček

Roztroušenou sklerózu mu sice diagnostikovali před nedávnem, ve dvaadvaceti, ale když si Marek Blažíček vzpomene na zážitky z dětství, má pocit, že si s RS tyká už déle. Bere to s humorem, (vždyť #JsemIronman), a protože studuje Tvorbu textu a scénáře na VOŠ při Konzervatoři Jaroslava Ježka, jeho texty najdete také na Aktivnizivot.cz

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!