Pokud máte problém chvíli v klidu posedět, budete se tomu asi chtít vyhnout. Co když to však jinak nejde, například kvůli škole, práci nebo cestování? Tuto otázku si kladla i Stephanie Mitelman, kanadská profesorka pedagogiky a matka chlapce s ADHD. A přišla s revolučním řešením: vymyslela vibrační polštářky. Fungují tak, že je do nich vloženo vibrační zařízení, které se dá z polštářku snadno vyndat, což je praktické, pokud je třeba ho umýt nebo vyměnit zařízení baterie.

Polštářky se prodávají jak v kulatém, tak v oválném tvaru. Nemusí je využívat pouze lidé s ADHD, ale i lidé s depresí, úzkostí, poruchami spánku nebo autismem.

Senseez je skvělá značka a miluju jejich polštářky!“ píše autistická blogerka Grace, která provozuje blog Stim Wise. Na svém youtubovém kanálu natočila jejich videorecenzi. Na výrobcích oceňuje jejich pestrost. „Ať už se vám líbí věci pro dospělé, nebo pro děti, vždycky budou mít něco pro vás,“ říká Grace. Pro sebe si pořídila polštářek připomínající košili, který má stejně jako správná košile náprsní kapsu. Ze strany však koukala cedulka, kterou musela odpárat, protože ji dráždila.

Dalším autistou, který veřejně zhodnotil tyto polštářky, je vloger Jay, zároveň ambasador pro mladé společnosti Chewigem, jež vyrábí kousací a točící pomůcky pro autisty. Ale polštářky mají podle něj i nedostatky. „Vibrují hodně nahlas, je to na mě hlučné,“ uvádí v recenzi.

Tyto polštářky využívají i psychologové a lékaři ve své praxi. „Viděla jsem, že to funguje u dětí, tak jsem to zkusila i u dospělých. Zjistila jsem, že je to uklidňuje. Cokoliv, co pomáhá zrelaxovat smysly a uklidnit tělo, je pro mě skvělou pomůckou,“ uvádí klinická psycholožka Laurie Betito na stránkách společnosti.

V České republice lze nakoupit produkty Senseez na stránkách e-shopu eshop.nefdesante.cz/senseez. Ceny se pohybují v rozpětí 969 až 1799 Kč.

 

Foto: Pixabay

Ivana Recmanová

Ivana Recmanová

Pracuji v Reveniu jako redaktorka a zároveň působím na volné noze jako překladatelka, lektorka a mediální poradkyně. V letech 2018 - 2020 jsem byla členkou Poradního orgánu pro monitorování práv osob se zdravotním postižením zřízeném při úřadu veřejného ochránce práv. V minulosti jsem publikovala například v Deníku Referendum, Mladé frontě DNES, Alarmu nebo Novém prostoru. Jsem diagnostikovaná autistka. Ve volném čase se věnuji psaní poezie, cestování, hudbě a dobrovolnické činnosti pro Trans*parent a Amnesty International.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!