O SEXU A MILOVÁNÍ onkologických pacientek. A nejen u nich.

Rakovina mění život zásadním způsobem. Vyrovnat se s vědomím, že vás potkala, trvá nějaký čas. Sama léčba není zrovna procházka růžovou zahradou a občas přicházejí velmi krušné chvíle. Ale dá se zvládnout. Je však důležité přijmout fakt, že ta největší změna přichází po léčbě. Častá únava, nemožnost dělat některé věci jako předtím. Zhoršení zraku, problémy s pamětí a často i v oblasti sexu. 

Při onkologické léčbě či po ní nastávají jisté nové skutečnosti v životě pacientky. Vymizí libido, takže na milování nebývá chuť, ale často si na to ani nevzpomenete. Až když po celém dni s únavou padnete do postele, ha! V tu chvíli přijde myšlenka, že zrovna milování fakt není činnost, kterou právě teď chcete dělat. Chcete spát. A moc. Protože máte pocit, že byste mohly usnout. A že nebudete zase čučet do stropu s myšlenkami, co všechno vás bolí, a se strachem, co bude dál.

Léčbou také vysychají sliznice. I atrofují. Tedy nejen vysychají, ale ještě slábnou. Jsou také bolavější vůči podnětům známým z minulosti. Obdobný problém nastává i u žen po přechodu. Jenže u mladých onkopacientek se přechod vyvolá už v jejich mladém věku, dnes častěji z preventivních důvodů, či ho uspíší sama léčba.

Milé dámy, chcete-li, aby váš vztah fungoval, aby se člověk, který vám dělá zázemí a napomáhá k rodinné pohodě, cítil dobře, je třeba přidat ruku k dílu. Nemůžete-li a na vztahu vám opravdu záleží, mluvte o tom s partnerem. Jak se cítíte, jak vše prožíváte a jak byste chtěly, aby byl váš životní partner spokojený. Třeba najde řešení on. Často okamžitě! On s vámi sdílí vaše těžké chvíle, tak s ním sdílejte jeho hezké chvilky. Je to jednoduché! Musíte si vše vyříkat. Ne však až večer v posteli. V tu dobu je na debatu pozdě. Já tvrdím, že cvičit se má v míru. Takže až bude pohoda, vyčleňte si s partnerem čas na to popovídat si o milování.

„No tak o tom by ten můj se mnou nemluvil!“

„ No tak vám to ve vztahu někde nefunguje,“ zní moje odpověď. „O penězích a o jídle se bavíte, ale o takhle důležitých věcech ne?“

„Takhle my se o tom nebavíme. To je hloupé.“ Proč by to bylo hloupé? Hloupé by bylo, kdyby váš milovaný partner začal chodit tam, kde to hloupé není.

Ale bavit se na úrovni – složenek? „Já zaplatím platbu na auto z mého účtu, nájem zaplatíš ty, o placení kroužků dětí se podělíme!?!“ Bavit se o penězích dělá menší problémy. Tedy zprvu ne. Problémy bývají až na konci debaty. Hovory o penězích a o nemilování mnohdy přinášejí ve vztahu ty největší problémy.

Když už jsem zmínila peníze… Všichni známe heslo Kdo maže, ten jede. Nevím, zda ho jako první začal používat vítěz Jizerské padesátky. Kdy bez správného namazání, tedy navoskování skluznice, by byl v Jizerkách kvůli sněhovým a tepelným podmínkám nahraný. Pak to zřejmě převzali soudruzi požadující od druhých soudruhů nějakou službu, a tak mazali. Aha, tak to je o něčem jiném… Zkrátka i když jste ve vztahu nikdy nepoužíval lubrikační gel, v tomto případě začněte. Hlavně u toho však nemyslete na účastníky Jizerské padesátky!

„To, co tvrdíš, víme. Ale co když je to tam dole stále jako v šestinedělí? Navíc ruce jsou po odebrání uzlin sice funkční, na jisté druhy prací však nemají výdrž či tempo.“ Jistě čtenáře napadne hrabání listí (jedna ze zapovězených činností po odebrání uzlin) nebo dlouhotrvající vytírání, luxování či žehlení.

Jde o navození spokojenosti a harmonie ve vztahu. A muži mají také své potřeby a o fernetu to není! K popisování toho, jak si můžete vyjít vstříc, je třeba vaší vzájemné komunikace, důvěry, je třeba si vyříkat, jak to udělat, abyste byli OBA spokojeni. Byť třeba počet těch hezkých chvil bude menší. Je vhodné se domluvit i na frekvenci těchto aktivit. Možná se to někomu může zdát uhozené domlouvat si, kdy to budeme dělat. Ale pořád je lepší domluvit si určitý termín, aby „to“ bylo, než že „to“ NEMÍT VŮBEC.

Spokojený muž, který se cítí milován, pak s námi překoná i ty časy, kdy nezáříme, nejsme lvice salonů ani žádný sexuální symbol. Vztahy jsou o komunikaci. VYJÍT SI VSTŘÍC, abychom MOHLI JÍT na cestě životem SPOLU!

 

Foto: archiv Zuzky Nemčíkové, Pixabay

Picture of Zuzka Nemčíková

Zuzka Nemčíková

Bývalá armádní psycholožka a hlavně nezdolná optimistka, sama říká, že má výcvik na zvládání nadlimitních životních situací. Prodělala třikrát rakovinu prsu, včetně opakovaných recidiv. Jako BRCA pozitivní se jí vrátila také rakovina vaječníků, nyní včetně metastáz. Na své cestě životem jde svou vitalitou příkladem i stovkám dalších pacientek. V roce 2018 otevřela své psychologické poradenství v Žatci, které je zároveň pobočkou spolku Revenium. Svými Pohlazeními pravidelně přispívá do online magazínu Inspirante.cz, ale i v jiných médiích je jako doma. Zuzka miluje běhání, je proslulou účastnicí seriálu RunTour, kde sbírala dojmy i trofeje. Největší výhrou je však její manžel Miloš, který jí drží palce ve všem, do čeho se pustí.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ