Výlety bez bariér: Kousek ráje ve velkoměstě

V dalším díle seriálu Výlety bez bariér vás chceme pozvat do „kousku ráje ve velkoměstě“. Je jím Botanická zahrada hlavního města Prahy v Troji.

Nejde přitom už dávno jen o instituci pro pěstování rostlin – i když tu mají 15 000 druhů stromů a květin. Je to i místo odpočinku v přírodě, poučení, zábavy a potěšení všech smyslů. Na současné podzimní počasí tu například doporučují zářící listy japonských javorů…

A dobře jsou tu připraveni i na návštěvníky s různými typy postižení. Na webu zahrady vše najdete pod záložkou Služby návštěvníkům (odkaz se jmenuje Pro osoby se speciálními nároky).

Jak se do zahrady dostanete?

Parkování aut označených značkou pro invalidy je možné na všech parkovištích včetně oblastí se zákazem vjezdu. Osoby s vozíky mohou přijet přímo před skleník Fata Morgana.

Přístup do botanické zahrady je částečně bezbariérový. Venkovní expozice jsou členité: jde o cesty různých povrchů a různých sklonů. Vstup do výstavního sálu je po třech schůdcích.

Menší problémy mohou mít lidé na vozíku ve skleníku Fata Morgana, místy je tam velký sklon a podlaha ve štole je nerovná kvůli prorůstajícím kořenům. Část zatáček je tam navíc úzkých a ostrých.

U pokladny ve skleníku Fata Morgana je možné si od úterý do neděle bezplatně zapůjčit invalidní vozík (ne elektrický), na ostatních pokladnách pouze v období od 21. března do 31. října. Pokladny jsou vybaveny orientačními majáčky pro nevidomé.

Ve skleníku, u pokladny venkovní expozice Areál Jih a v zázemí Statku v blízkosti pokladny Sever jsou bezbariérové toalety.

Dinasys: diskrétní informační systém

V botanické zahradě je možné využít Diskrétní informační systém (Dinasys), který je určen nejen pro zrakově postižené. Zapůjčení sluchátek Dinasys je zdarma, je však nutné složit 200 korun jako vratnou zálohu. Sluchátka jsou k zapůjčení na pokladně Jih, Sever a Vinice.

Průvodcovská služba

Průvodcovskou službu u průvodců speciálně vyškolených pro práci s handicapovanými je možné objednat telefonem či e-mailem u Evy Novozámské: 603 489 029, eva.novozamska@botanicka.cz.

S průvodcem je možné navštívit skleník Fata Morgana nebo venkovní expozice, a to po individuální dohodě.

Hmatové výstavy

Zahrada v Troji pořádá každoročně i takzvané hmatové výstavy, určené pro nevidomé, ale i vidoucí návštěvníky (ti si mohou půjčit klapky na oči a výstavu si projít jako nevidomí).

Vystavených exponátů je dovoleno se nejen dotýkat, ale některé mohou návštěvníci i ochutnat nebo si k nim přivonět. Výstavou může provést školený průvodce, k zapůjčení je zvukový průvodce a popisky u exponátů jsou rovněž v Braillově písmu.

Zvýhodněné vstupné

Návštěvníci s průkazy ZTP platí poloviční vstupné a ti s ZTP/TP včetně průvodce mají vstup do všech expozic zdarma.


Kontakt:

Botanická zahrada hl. m. Prahy
Trojská 800/196
Praha 7

Telefon: +420 234 148 122

Web: botanicka.cz

Pro osoby se speciálními nároky:

https://www.botanicka.cz/hlavni-stranka/pro-navstevniky/sluzby-navstevnikum/pro-osoby-se-specialnimi-naroky.html?page_id=4874

Foto: archiv Botanické zahrady Praha

Picture of Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ