Po speciálním komentáři při sportu vymýšlí Nadační fond Českého rozhlasu také způsob, jak ještě více zpřístupnit nevidomým kulturní akce.

Divadelní soubor Verze, který sídlí v pražských Vršovicích, bude některá představení nově doprovázet komentářem dění na jevišti. Jako první tu 10. září uvedli inscenaci Lež.

Ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu Gabriela Drastichová k tomu říká: „Po sérii sportovních utkání, která jsme ve spolupráci s Českým rozhlasem Radiožurnál zpřístupňovali nevidomým a slabozrakým fanouškům, jsme se vydali do Vršovického divadla MANA, kde jsme speciální komentář připojili k divadelnímu představení Lež. Až na místě si uvědomíte, kolik toho říkáme gesty a postojem a jak je porozumění neverbálnímu projevu důležité pro pochopení například toho, jestli lež je lží a pravda pravdou.“

Představením provázel rozhlasový redaktor Jan Herget, který byl v prosklené a odhlučněné kukani vedle jeviště. Jeho komentář šel nevidomým návštěvníkům přímo do sluchátek.

Popisoval nejen změny na scéně, ale i ty momenty, kdy herec něco jiného říká a jinak se chová.

„Jsem moc rád, že jsem měl příležitost zúčastnit se tak zajímavého experimentu, jakým bylo komentované divadlo pro nevidomé. Něco takového se uskutečnilo v Česku vůbec poprvé,“ uvedl Jan Herget s tím, že je šťastný, že u toho mohl být.

„Bylo to hodně jiné než běžná práce rozhlasového reportéra. V živých reportážích jsem totiž zvyklý vyplnit veškerý čas svým povídáním. V divadle jsem však musel svou kreativitu hodně potlačit a dát prostor hercům a jejich replikám. Vlastně nejtěžší při přípravě bylo najít v textu mezery a pauzy, do kterých bych se se svým komentářem vešel. Díky videozáznamu a osobnímu setkání s herci se to myslím podařilo, a když se hrálo naostro, už jsme byli dobře sladění.“

A Jan Herget shrnuje: „Byl to vzrušující zážitek, protože ať je člověk připraven sebelíp, divadlo je živá věc, a tak jsem musel reagovat spontánně a improvizovat. Moc mě to bavilo a rád si to někdy zopakuji. Hlavně však doufám, že to bavilo i nevidomé posluchače v sále a že jsem jim zážitek z divadla nezkazil, snad aspoň trochu vylepšil.“

To potvrzuje novinářka a autorka knížek pro děti Anna Burdová. „Potěšilo mě, jak se Janu Hergetovi podařila jeho komentátorská premiéra. Sice si před začátkem představení posteskl, že je nervózní, protože zkouška neproběhla úplně podle jeho představ, ale podle mě nakonec všechno dopadlo výborně. Komentář ve sluchátkách se s dialogy nepřekrýval – alespoň ne tolik, aby posluchači pro jedno unikalo druhé.“

A dodává: „Skvělé bylo i to, že jsme před začátkem představení do sluchátek dostali informace o hře, jejím autorovi, hercích, režisérovi, divadle… Honza je prostě profesionál a odvedl skvělou práci.“

A o čem hra Floriana Zellera Lež je? Jde o setkání dvou manželských párů (hrají je Petra Špalková, Petr Lněnička, Eva Kodešová a Jan Dolanský), při němž se mluví o pravdě a lži v partnerských vztazích.

Alice a Paul jsou poměrně šťastný a spokojený manželský pár. Jednoho dne čekají hosty k večeři – své dlouholeté přátele Laurence a jejího muže. Toho Alice dopoledne téhož dne zahlédla ve městě, jak se líbá s cizí ženou…

Výtěžek z představení jde Nadačnímu fondu Českého rozhlasu, jehož projekt Světluška dlouhodobě pomáhá dětem i dospělým s těžkým zrakovým postižením. Herci představení odehráli jako benefici.


Dalším příkladem, jak zpřístupnit vizuální stránku i nevidomým, je akce brněnského kina Lucerna. To nabídne speciální projekce pro nevidomé a neslyšící. Organizačně projekt zajišťuje program Vidět a slyšet ve spolupráci se střediskem Teiresiás. Cyklus zahájí ve čtvrtek 19. září v 15 hodin snímek Toman.

Více o projektu naleznete na Vidět a slyšet – V&S.

Foto: Milan Vobecký, divadloverze.cz

Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!