Část pomůcek už nepořídíte z veřejného zdravotního pojištění

Od srpna nejde část pomůcek, které ulehčují život nemocným a lidem s postižením, hradit z prostředků veřejného zdravotního pojištění.

Jako zdravotnické prostředky se nově neberou hole, sedačky na vanu či do sprchy, klozetová křesla ani různé typy madel, kterými je doporučováno vybavit domácnost špatně pohyblivého člověka.

Důvodem je jejich nepřeohlášení na Státním ústavu pro kontrolu léčiv.

Jak upozornil Vlastimil Sršeň, ředitel odboru komunikace a tiskový mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny, není možné vyhovět žádosti o proplacení zdravotnického prostředku, který si klient z vlastního rozhodnutí sám koupil.

„Jestliže špatně pohyblivý pacient potřebuje ze zdravotních důvodů určitou pomůcku, která je hrazena z veřejného zdravotního pojištění, vystaví mu na ni lékař poukaz. Hrazeny jsou například chodítka, invalidní vozík či polohovací lůžko.”

Mezi zdravotnické prostředky, jejichž indikace a úhrada pojišťovnou nepodléhá schválení revizním lékařem, patří berle či nástavce na WC. U těchto pomůcek vystaví lékař Poukaz na léčebnou a ortopedickou pomůcku a na základě poukazu je pak pomůcka vydána výdejnou zdravotnických potřeb.

U pomůcek, jejichž předepisování je podmíněno souhlasem revizního lékaře, musí lékař nejdřív vystavit Žádanku o schválení/povolení, a požádat tak revizního lékaře o souhlas s úhradou. Požadavek zde musí z medicínského hlediska zdůvodnit, což znamená, že uvede hlavně aktuální zdravotní stav s podrobným popisem hybnosti a pohybových schopností. Až následně může vystavit pacientovi Poukaz na léčebnou a ortopedickou pomůcku.

Zdroj:
https://www.vzp.cz/o-nas/tiskove-centrum/otazky-tydne/pomucky-pro-spatne-chodici-a-nepohyblive

 

Foto: Pixabay

Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!