Nový film režisérky Dagmar Smržové Chci tě, jestli to dokážeš měl premiéru na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava.


Ohlédnutí za rokem 2019

Magazín Inspirante vám ve zklidněném čase kolem svátečních dní nabízí ohlédnutí za některými letošními texty, jež přinášejí příběhy, emoce, rady, zpětnou vazbu a motivaci, kterou vám na našich stránkách přinášejí autoři, kterým do života přišla nemoc či zdravotní postižení. Budeme rádi, když se k nim vrátíte a společně otevřeme bránu do nového roku s jeho přísliby a tajemstvím.

Redakce


Dokument je o mladé ženě Janě, která se – ač po obrně nepohyblivá – snaží svět kolem sebe rozpohybovat správným směrem.

Autoři filmu si myslí, že nejhorší ze všech handicapů, které mohou člověka v životě potkat, je nedostatek lásky. A lásku hledá i hlavní hrdinka.

Stejně jako ostatní lidé jejího věku se také touží osamostatnit. Kdo jí může s uskutečněním takových tužeb pomoci?

V 84 minut dlouhém dokumentu poznáme i Janiny blízké. Kromě nevidomé sestry Kateřiny má obětavou babičku a svéráznou matku Martinu, která si nedělá starosti téměř s ničím a dcery – dvojčata – vychovávala, jako by jim nic nebylo…

Dokument nabízí nesentimentální pohled do života rodiny. V citlivém zachycování každodenních i výjimečných situací se soustřeďuje hlavně na osobní, citové a vztahové problémy protagonistek.

„Čím těžší osudy lidí točím, tím více oceňuji, když se moji hrdinové dokážou nad svým údělem zasmát. A když se mi podaří, aby se s nimi smáli i diváci, jsem spokojena,“ říká o své tvorbě režisérka Dagmar Smržová.

Snímek názvem navazuje na její předchozí dokument Miluj mě, jestli to dokážeš, věnovaný sexualitě zdravotně postižených. Handicapovaným a jejich blízkým se věnují i další autorčiny snímky Zachraňte Edwardse (2010) či Nejtěžší volba (2010). Režírovala také cykly GEN, Oko a 13. komnata nebo dokument Válka v paměti žen (2005).

O filmu: https://www.ceskatelevize.cz/porady/11918153131-chci-te-jestli-to-dokazes/21856226664/


Cenu diváků získal na 23. MFDF Ji.hlava film

Postiženi muzikou režiséra Radovana Síbrta. Dokument je o hudebním kroužku Jedličkova ústavu, dnes známém jako kapela The Tap Tap, který založil před jedenadvaceti lety Šimon Ornest. Filmaři zaznamenali během let osobnostní vývoj několika muzikantů.

 

Foto: web České televize

Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!