Není to tak dávno, co internetem proběhlo kontroverzní video jistého nejmenovaného ženského spolku, ve kterém se řada žen omlouvá mužům za to, že jim přebraly jejich mužské role a že se snaží být lepší než oni. Tyto ženy proklamují, že muže bezmezně milují a některé u toho brečí tak, jako by zažívaly domácí násilí. Video si nejen díky své absurdnosti zasloužilo pozornost médií, a jelikož se domnívám, že jeho „message“ je nebezpečná, vyjádřím se i já.

Nemohla jsem si totiž nevšimnout dvou věcí: za prvé, to video připomíná člověka na drogách nebo v psychóze. A je jedno, jestli jde o reinkarnaci Kristova vědomí, nebo toxickou poslušnost vůči mužům. Za druhé, nejedna kamarádka se zkušeností s duševním onemocněním to video sdílela. Nechyběly komentáře, jak je to video krásné. Jelikož tyto své kamarádky znám, vím zhruba, co prožívají a jak se cítí. Faktem totiž je, že jsou často zoufalé – asi jako každý z nás někdy v životě, ovšem u žen s duševním onemocněním je to jiné. Ty takové „malé domácí násilí“ zažívají denodenně a není proto divu, že jim pak nezbývá energie na to rozeznat, co je pravda a co prachsprostá manipulace.

A přesně takových skupin esoterici využívají. Schválně jsem si projela i další videa oné ženštiny a není to žádná „křehká dušička“, jak by se ze záběrů na květinové čelenky mohlo zdát. Je to velmi zdatná manipulátorka, která si tímto počinem šikovně udělala reklamu.

Mým cílem není dělat si z tohoto videa legraci nebo urážet ty, které s ním konvenují. Mým cílem je poukázat na to, že esoterika je závažný problém a není zdaleka jen záležitostí těch, kteří jí věří, ale především těch, kteří ji aktivně vytvářejí a se skupinou „věřících“ chladnokrevně manipulují a vytvářejí si na nich svůj byznys.

 

Foto: pixabay

Klára Šmejkalová

Klára Šmejkalová

Básnířka, fanda dobré literatury a japonských anime. Vystudovala jsem psychologii na Univerzitě Karlově v Praze. Psala jsem např. pro Mladou frontu nebo Hospodářské noviny, starala se o děti na psychiatrii nebo trénovala potkany v laboratoři. Mám diagnostikovanou schizofrenii a ráda bych jednou působila jako psycholožka.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!