PÍSMENO A VŠE, CO S NÍM SOUVISÍ! Tak zní podtitul podzimní výstavy Cesta za duhou, která už posedmnácté ukazuje svět optikou nevyléčitelně nemocných roztroušenou sklerózou. V úterý 19. listopadu v 16.30 přivítají prostory Plaza Forum Karlín nejen pacienty s roztroušenou sklerózou (RS), ale všechny, kdo zavítají na vernisáž jejich tvorby. Až do 30. listopadu bude tento jedinečný prostor v centru pražského Karlína hostit 17. ročník výstavy děl dvaceti umělců, kteří mají jedno společné – diagnózu RS. 

Ústřední motiv výstavy a všech doprovodných tiskovin vytvořila jedna z vystavujících autorek Monika Otáhalová. Je to pro mě pocta a zároveň výzva vyjádřit se k tématu Písmeno a vše, co s ním souvisí. Knihy jsou plné písmenek, která dávají slovům smysl, pocit, vyjádření. Písmenka jsou informace, které prostřednictvím duhy pozitivní energie mohu předat dál – jako inspiraci, poučení a sílu zvládat vše, co nás v životě potká,“ říká.

Kurátorce výstavy Tereze Nagyové se podařilo tento rok nenásilně propojit hlavní motto „Písmeno a vše, co s ním souvisí“ s tvorbou profesionálů i amatérů. „Dnešní léčba umí u nemoci zmírnit řadu příznaků, ale doporučují se i další formy terapie. Terapeutický účinek umělecké činnosti napomáhá přijetí nemoci jako takové a pozitivně ovlivňuje psychický i emoční stav pacienta,“ vysvětluje Eva Kubala Havrdová, vedoucí lékařka RS centra Všeobecné fakultní nemocnice Praha. Jako každoroční garant výstavy přidává i svoji osobní zkušenost. „Z letité praxe mohu říci, že řada pacientů nachází v umění velký životní náboj, a právě proto je každý ročník Cesty za duhou plný pozitivní energie.“

Výstavu pořádá Revenium, z. s. za podpory CEROS, o. p. s., Nadačního fondu IMPULS, Unie ROSKA, Fora Karlín, vydavatelství Economia a společnosti Merck, která je přední farmaceutickou    a chemicko-technologickou společností působící v oblasti léčiv, přírodních věd a materiálů pro vyspělé technologie.

Podrobné informace najdete na www.cestazaduhou.cz a www.aktivnizivot.cz

Informace přinese také magazín neziskové organizace Revenium Inspirante.cz.


O projektu Cesta za duhou 

Pravidelné pořádání výstav děl nemocných s roztroušenou sklerózou Cesta za duhou začalo v roce 2001 ve starokatolickém sociálně pastoračním středisku Communio. Jako výstavní prostory jsou záměrně volena veřejně přístupná místa, kudy denně proudí kolemjdoucí. Cílem výstavy je, aby se o nemoci a pracích pacientů s roztroušenou sklerózou dozvěděli i lidé, kteří by běžně do galerie na podobnou výstavu nepřišli. 

Redakce

Redakce

Magazín Inspirante je zaměřen na žurnalistiku, která nejen upozorňuje na nejrůznější sociální problémy, ale především nabízí řešení a pozitivně motivuje. Na redakci, grafice, provozu i inzerci se podílejí převážně lidé se zdravotním (či jiným) znevýhodněním. Tvoříme střechu informaci v rámci témat, která propojují oblasti zdravotní, sociální a vzdělávací. Baví nás rozmanitý pohled svět a doufáme, že bude s námi bavit i vás. Vznikli jsme jako jeden z projektů neziskové organizace Revenium. Jsme však tady, abychom spolupracovali se všemi neziskovými i ziskovými organizacemi, se všemi lidmi, pro které jsou témata rozmanitosti, inkluze a propojování různých světů důležitá.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!