Serena DeJesus se stala první profesionální autistickou zápasnicí

Sedmadvacetiletá rodačka z americké Filadelfie se letos stala první profesionální zápasnicí ve smíšených bojových uměních s autismem. V současnosti trénuje v Las Vegas ve státě Nevada.

Smíšenému zápasu se věnuje od střední školy. Jako dítě ráda sledovala akční filmy se svým nevlastním otcem a později začala trénovat taekwondo, nicméně toho po čase zanechala. Během studií na vyšší odborné škole také začala trénovat jiu-jitsu a thajský box. Prvního zápasu ve smíšených bojových uměních se zúčastnila jako amatérka v roce 2013 a už tehdy zvítězila nad soupeřkou 5:2.

Do šesti let nemluvila a ve třinácti letech byla vyloučena ze školy za to, že fyzicky napadla spolužačku, která ji šikanovala. Původně jí byly diagnostikovány ADHD a bipolární porucha, byl to ovšem, jako v případě mnoha jiných autistek, omyl. Právě tehdy se dozvěděla správnou diagnózu, a to autismus.

Podobně jako spousta jiných autistů, DeJesus špatně snáší přílišné světlo i hluk, což může být v aréně problém. Jako když přetížíte počítač pěti tisíci různými příkazy. Počítač vám na to řekne: K***a, co mám dělat? sdělila portálu MMA Junkie.

V rozhovoru pro portál také uvedla, že užívá kanabidiol, konopnou látku, která ji chrání před smyslovými přetíženími.

Díky tomu, že jí bojová umění pomohla nalézt životní cestu, se stala také velvyslankyní iniciativy Fighting for Autism neboli Bojovat za autismus, která rozvíjí osvětu v oblasti autismu a zároveň učí autisty bojová umění. Serena DeJesus sama trénuje malé děti. U svých žáků je natolik oblíbená, že za ni jedna žákyně převlékla svého krocana, aby se mu nic nestalo, jak uvedla na svém instagramovém účtu.

 

Foto: Pixabay

Ivana Recmanová

Ivana Recmanová

Pracuji v Reveniu jako redaktorka a zároveň působím na volné noze jako překladatelka, lektorka a mediální poradkyně. V letech 2018 - 2020 jsem byla členkou Poradního orgánu pro monitorování práv osob se zdravotním postižením zřízeném při úřadu veřejného ochránce práv. V minulosti jsem publikovala například v Deníku Referendum, Mladé frontě DNES, Alarmu nebo Novém prostoru. Jsem diagnostikovaná autistka. Ve volném čase se věnuji psaní poezie, cestování, hudbě a dobrovolnické činnosti pro Trans*parent a Amnesty International.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!