Přestali jsme komunikovat sami se sebou, tvrdí Jitka Juliet Navrátilová, autorka knihy Myslet srdcem.

Její prvotina má podtitul Psychedelická cesta Latinskou Amerikou. Jde o nevšední cestopis, vyprávějící o mnoha zemích Jižní i Střední Ameriky a o cestě mladé nemocné ženy za poznáním.

Dnes osmatřicetiletá rodačka z Přerova odešla v devatenácti letech do zahraničí. Nejprve žila dva roky v Berlíně, sedmnáct let je v Londýně.

Naučila se jazyk a studovala. Nyní se živí jako profesionální průvodkyně, ale dělala i leccos jiného od uklízečky přes au pair, recepční v hotelech, cestovní i realitní kanceláři, pracovala i ve vězení.

Hektický život ve velkoměstě, perfekcionismus i problémy ve vztahu vedly ke zdravotním problémům.

Juliet onemocněla revmatoidní artritidou a přidal se i lupus erythematodes – autoimunitní onemocnění, při němž tělo napadá své vlastní tkáně a orgány jako kůžikloubyledviny nebcévy.

Jeden z hlavních symptomů nemoci je chronická únava.

„Byla jsem tak nemocná a vyčerpaná, že jen dýchání se zdálo být dřina. V běžném životě jsem s obrovským úsilím působila docela normálně, ale uvnitř jsem trpěla a chtěla jsem umřít,“ popisuje autorka na svém blogu.

I když se Jitka Juliet Navrátilová o meditace, osobní rozvoj i šamanismus zajímala od osmnácti let a za sebou má i Svatojakubskou cestu do Santiaga de Compostela, odpovědi, díky nimž nastoupila cestu ke zdravému životu, našla až na americkém kontinentu – v amazonském pralese, Andách, poušti, Mexiku i na dalších místech.

Ačkoli jako mladá nevykouřila kvůli obavám ze ztráty sebekontroly ani marihuanovou cigaretu, na cestě za vnitřními světy a hlubinami duše zkusila mnoho z prastaré místní medicíny.

Jiné reality a vrstvy vědomí, hranice i své bloky poznává na několika rituálech prostřednictvím silného tabáku i kaktusu San Pedro.

Zkouší i ayahuascu – to  je entheogen připravovaný z liány Banisteriopsis caapi a dalších rostlin.

V knize k této zkušenosti říká: „Rozhodně bych ayahuascu nedoporučila všem. Samotná medicína není nebezpečná, ale jsou to naši démoni nebo stíny těch, kteří se v prostoru nacházejí, kdo nám může uškodit. Tato rostlina tu je, aby nám pomohla. Je to neutrální nástroj jako třeba nůž. Nůž může zabít, ale i zachránit. A proto bych doporučovala naučit se meditovat, pracovat s dechem a ovládat svou mysl dlouho předtím, než člověk nasedne do dopravního prostředku psychedelické medicíny. Aby se pak mohl v ceremoniích lépe orientovat a použít nůž jako chirurg během operace. Ne se jím omylem podříznout.“

Kromě léčení Juliet zažívá i běžný cestovatelský život. Dozvíme se, jaké to je cestovat sama, jak bydlí a jak se dopravuje, i historky, například fandění na Rallye Dakar. Se závodníky nakonec strávila dva dny.


Jitka Juliet Navrátilová (38)

  • žije od mládí v Londýně, kde pracuje jako profesionální průvodkyně
  • studuje antropologii
  • cestuje
  • vypráví příběhy, svou knihou chce inspirovat
  • praktikuje šamanismus, zabývá se duchovním růstem
  • má web cestakesvetlu.cz

 

Foto: obal knihy, nakladatelství Práh

Picture of Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ