Revenium spolupracuje s Vodafonem

Mobilní operátor Vodafone spolupracuje v oblasti zaměstnávání osob se zdravotním handicapem s neziskovou organizací Revenium.

„To, že nás Vodafone oslovil, ať mu pomůžeme s řešením kvalitního náhradního plnění náborem lidí s postižením, ale hlavně s projektem na ,rozkrývání skrytých‘ kolegů s nějakým zdravotním problémem, pro nás byla velká výzva. Už po prvních aktivitách, které jsme společně podnikli, se ozvalo několik lidí z týmů v Praze a Chrudimi, že chtějí nejen projektu aktivně pomoci, ale že právě oni jsou těmi, kterých se to týká. Prodělali rakovinu, mají roztroušenou sklerózou, epilepsii,“ říká Hana Potměšilová, předsedkyně představenstva Revenia.

Organizace, jejíž tým tvoří několik desítek lidí se zdravotním znevýhodněním nebo postižením, už ve Vodafonu začala také se školením odborníků z lidských zdrojů a komunikace, manažerů a nejvyššího vedení, aby firemní kultura byla k lidem s postižením co nejotevřenější.

Hana Potměšilová vystoupila i na Kulatém stole o podpoře zaměstnávání lidí s handicapem ve společnosti Vodafone. Součástí akce, které se zúčastnili i partneři jiných velkých zaměstnavatelů jako KPMG Česká republika nebo ExxonMobil, bylo i představení hodinového Mezinárodního webináře, při němž se propojilo nejvyšší vedení firmy s několika pobočkami po světě. Mluvili mimo jiné o tom, jak psychicky zvládat pracovní nároky.

V práci bez diskriminace

Vodafone chce, aby se jeho zaměstnancům dobře pracovalo bez ohledu na věk, gender, kulturní původ nebo zdravotní handicap.

Vzhledem k tomu, že viditelných diagnóz je jen asi 30 procent, řeší zaměstnavatelé, jak získat důvěru svých nemocných kolegů. „Pokud není postižení nebo zdravotní omezení na první pohled zjevné, pak ho lidé velmi často nepřiznají, protože mají obavu z předsudků a nepochopení druhých. Stejně tak mají strach ze ztráty zaměstnání či z toho, že pracovní uplatnění z důvodu svého handicapu nenajdou,“ vysvětluje Carl Clarke, viceprezident Vodafonu pro lidské zdroje.

Svým zaměstnancům, kteří mají rozhodnutí o statusu OZZ (osoby zdravotně znevýhodněné) nebo OZP (osoby zdravotně postižené), Vodafone přináší nové benefity.

K bezbariérové budově, možnosti práce z domova, flexibilní pracovní době, asistenčnímu programu nebo úpravě pracovního prostředí přidává také pět dnů osobního volna navíc, jeden den placeného volna na vyřízení formalit na České správě sociálního zabezpečení a 6000 benefitních bodů v rámci zaměstnaneckého programu, které mohou využít na volnočasové aktivity.


Další aktivity společnosti Vodafone:

Vodafone nově mění tarify pro osoby se zdravotním postižením. Pro držitele průkazu ZTP a ZTP/P a osoby závislé na pomoci ve II., III. a IV. stupni, připravil tarif s 30 GB za necelých 550 korun. Více na https://www.vodafone.cz/ztp/.

Vodafone chce být stejně jako letos i v roce 2020 součástí konference INSPO – největší konference v Česku zaměřené na využití technologií pro osoby se specifickými potřebami, kterou podporuje Nadace Vodafone. Chce tak posílit nábor lidí s postižením a umožnit jim rozvíjet kariéru.

 

Foto: archiv Hany Potměšilové

Picture of Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ