Jubilejní 20. ročník konference o technologiích pro osoby se specifickými potřebami INSPO se uskuteční v sobotu 28. března 2020 v Kongresovém centru Praha. Jedním z mediálních partnerů akce je i redakce Inspirante.

„Konference mapuje současný vývoj a každým rokem představuje na konkrétních příkladech, jak lze nové poznatky vědy a techniky využít při zlepšování života lidí s různým zdravotním postižením. V posledních letech šlo například o využití neurotechnologií, 3D tisku, nanotechnologií, internetu věcí či umělé inteligence. V roce 2020 k nim přibude virtuální realita,“ uvedl Jaroslav Winter z pořádajícího BMI sdružení.

Inovace na INSPu 2020

Jako každý rok přinese setkání řadu inovací na poli informačních a komunikačních technologií.

Inspirovat se zde mohou například lidé s vážným pohybovým omezením, pro které je nesnadné pracovat s počítačem běžným způsobem. Tímto tématem se různí experti (mimo jiné z ČVUT či Technické univerzity Liberec) na INSPu zabývají patnáct let.

Nejrůznější alternativní způsoby ovládání elektroniky – „na vlastní oči, ústa či hlavy“ – si budou moci vyzkoušet i účastníci přímo v Kongresovém centru.

Návštěvníci se zde seznámí i s dalším zásadním milníkem tohoto vývoje – prototypem asistenčního systému, na jehož vývoji se v rámci mezinárodního projektu podílí Západočeská univerzita v Plzni. Je určen pro lidi, kterým hlava funguje dobře, zároveň jsou však odkázáni na pomoc okolí, protože se prakticky nemohou pohybovat a mají rovněž problémy s mluvením. Díky projektu BASIL mohou komunikovat s počítačem přímo vlastní mozkovou aktivitou. Systém v ní nalezne určující vlny pro požadovanou akci a zajistí pomoc například s otevřením okna v rámci takzvané chytré domácnosti.

Velkému zájmu se určitě bude těšit i bionická ruka od společnosti Otto Bock.

Nejen nedoslýchavé či neslyšící potěší aplikace Beey společnosti Newton Technologies. Beey automaticky převádí audio a video na text. Obsahuje také nástroje pro rychlou editaci přepsaného textu. Umí i automatické generování titulků a jejich propojení s videem ve webovém prohlížeči.

Aplikace pro neslyšící i pacienty po cévní mozkové příhodě

Na konferenci bude tradičně velká pozornost věnována oblasti mobilních aplikací. Neslyšícím usnadní život aplikace Signslate, která nabízí tlumočení z a do znakového jazyka online přímo z mobilu. Aplikace Signslate vznikala za přispění Nadace Vodafone, která podpořila rovněž projekt AfaSlovník. Ten vytvořil aplikaci, která jako první v Česku učí mluvit pacienty po mrtvici. Aplikace umožňuje samostatné domácí procvičování a jako moderní terapeutická pomůcka slouží i klinickým logopedům.

„Mobilní aplikace dnes pomáhají lidem s nejrůznějšími specifickými potřebami a jsou ukázkou toho, jakým tempem se informační a komunikační technologie pro lidi se zdravotním postižením vyvíjejí. Jsme hrdí na to, že se již řadu let účastníme tohoto vývoje a budeme ho podporovat i nadále,“ říká Adriana Dergam, místopředsedkyně správní rady Nadace Vodafone ČR, která bude již posedmé generálním partnerem konference INSPO.

Ceny ČSOB Internet a můj handicap

Na březnové konferenci budou také vyhlášeny výsledky Ceny ČSOB Internet a můj handicap. Její pravidla se po 15 ročnících, kdy byly hodnoceny jen literární práce, nyní mění.

„Literární cena Internet a můj handicap je s ČSOB spojena již šest let. Jsme velmi rádi, že v sedmém roce spolupráce soutěž dozná evoluční změny a nově ocení autory, kteří pravidelně a systematicky upozorňují na specifika života s handicapem, a jsou tak častou inspirací nejen pro své čtenáře,“ uvedla Jitka Švejcarová, manažerka společenské odpovědnosti ČSOB.

Podmínky soutěže jsou vystaveny na http://www.inspo.cz/internet-muj-handicap-0.

Program konference INSPO bude zveřejněn na www.inspo.cz v prvních lednových dnech a současně bude zahájena registrace účastníků.

Partneři konference

Generálním partnerem konference INSPO je již sedmým rokem Nadace Vodafone. Partnery INSPO 2020 jsou Autocont, ČSOB, Microsoft a Teiresiás, mediálními partnery ČTK Protext, portál Helpnet a Inspirante.cz. V tomto online magazínu si čtenáři budou moci přečíst podrobnosti o všech zajímavých inovacích, aplikacích, technologiích a projektech, které se na INSPu představí. Konferenci pořádá BMI sdružení, z.s., s pomocí spolku Křižovatka.cz.

O konferenci INSPO

Již dvě desetiletí informuje o nejnovějších pomůckách, aplikacích a službách, které usnadňují život osobám s různým zdravotním postižením. I díky ní tak dnes mnoho lidí využívá technologie, jež jsme si na začátku tisíciletí nedovedli ani představit.
Web: http://www.inspo.cz/
Facebook: https://m.facebook.com/inspo.cz/

 

Foto: archiv konference

Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!