Pojedete-li po silnici z Brna do Břeclavi, narazíte po cestě na vesnici jménem Starovičky. Najdete zde starý kostel a památník s tankem – ale také levandulovou farmu.


Ohlédnutí za rokem 2019

Magazín Inspirante vám ve zklidněném čase kolem svátečních dní nabízí ohlédnutí za některými letošními texty, jež přinášejí příběhy, emoce, rady, zpětnou vazbu a motivaci, kterou vám na našich stránkách přinášejí autoři, kterým do života přišla nemoc či zdravotní postižení. Budeme rádi, když se k nim vrátíte a společně otevřeme bránu do nového roku s jeho přísliby a tajemstvím.

Redakce


Levandule je rostlina z čeledi hluchavkovitých, známá pro svoji vůni. „Je to skvělá bylinka, kterou tady pěstovaly už naše babičky pro její zklidňující účinky. V oleji z květu levandule (olej získaný parní destilací) je spousta antiseptických látek, které skvěle hojí drobné ranky, bodnutí od hmyzu nebo spáleniny. Je také skvělá v gastronomii, sirup z levandule je úžasný a osvěžující,“ říká Stanislav Bíza, farmář a zakladatel levandulové farmy Lavandia.

Důvodů, proč se rozhodl pro pěstování levandulí, je několik. Prvním z nich je rodinná tradice v oblasti pěstitelství – dědeček Stanislava Bízy byl vinař. Druhým důvodem je teplomilnost levandule, která do prosluněné a teplé jižní Moravy zapadá.

Farmářova cesta k řemeslu nicméně nebyla přímočará. Předtím, než se dal na zemědělství, pracoval jako automechanik, přivodil si však úraz a začal používat vozík. Musel se tedy profesně přeorientovat. Jak se vyjádřil v rozhovoru pro časopis Forbes, ze začátku mu pomáhal handbikový trenér, jenž měl s podnikáním také zkušenosti (Stanislav Bíza je i mistrem republiky v ruční cyklistice). „Naše začátky byly složité a plné chyb, které někdy vyšly hodně draho, ale díky za ně, na nich jsme se hodně naučili. Jsem rád, že ten úplný start už máme prožitý a díky širokému týmu skvělých lidí se nyní snažíme, aby z nás byla společnost odpovědná k přírodě, pracovníkům a našim zákazníkům,“ vysvětluje.

Levandulová farma Lavandia není jen pěstírna, ale také místo, kde si můžete levandule prohlédnout, nakoupit levandulové výrobky, navštívit workshop, kde se naučíte pečovat o tyto květiny; ochutnat levandulové dobroty nebo se nechat profesionálně vyfotit s pozadím levandulového pole. V současnosti je ovšem uzavřeno a veřejnosti bude opět zpřístupněno na jaře. A co nového příští rok návštěvníky farmy potká?

„Snažíme se každý rok přijít s produktovou novinkou. Je to dlouhý proces testování, než se u nás zrodí nový výrobek, snažíme se vymýšlet nové věci, které tady na trhu nikdo nedělá, to je naše cesta. Zatím ovšem nemohu prozradit, co to bude,“ říká Stanislav Bíza. „Chystáme také novinky u nás na farmě, abychom návštěvníkům zase vylepšili prostředí, cítili se u nás v každém roce lépe a návštěvu si naplno užili,“ uzavírá.

 

Foto: archiv Lavandia s.r.o.

Ivana Recmanová

Ivana Recmanová

Pracuji v Reveniu jako redaktorka a zároveň působím na volné noze jako překladatelka, lektorka a mediální poradkyně. V letech 2018 - 2020 jsem byla členkou Poradního orgánu pro monitorování práv osob se zdravotním postižením zřízeném při úřadu veřejného ochránce práv. V minulosti jsem publikovala například v Deníku Referendum, Mladé frontě DNES, Alarmu nebo Novém prostoru. Jsem diagnostikovaná autistka. Ve volném čase se věnuji psaní poezie, cestování, hudbě a dobrovolnické činnosti pro Trans*parent a Amnesty International.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!