Vozík parkování nezaručí: místa blokují ostatní řidiči

Ani nárok na parkování na vyhrazeném parkovacím místě neznamená, že pohodlně zaparkujete.

Ukázal to průzkum České asociace paraplegiků z konce loňského roku mezi zdravotně postiženými, zejména vozíčkáři.

Ze závěrů dotazníkového šetření mezi 412 respondenty vyplynuly dva problémy. Na vyhrazených místech často parkují automobily bez průkazu. Nebo auto průkaz za sklem má, ale necestuje v něm handicapovaná osoba.

93,2 procenta účastníků průzkumu CZEPA se setkalo s tím, že na vyhrazeném místě stálo auto bez průkazu; 91,7 procenta respondentů je přesvědčeno, že dochází ke zneužívání parkovacích průkazů. 71 procent dotázaných má s parkováním trvalejší problémy.

Parkování pro handicapované se zneužívá

Nárůst přestupků hlásí i Městské policie Praha. „Městská policie eviduje nárůst přestupků spojených s neoprávněným parkováním, a to zhruba o 10 procent meziročně. Neoprávněné stání na parkovišti vyhrazeném pro vozidlo označené parkovacím průkazem pro osoby se zdravotním postižením však nepatří mezi tzv. bodové ani zákazové přestupky. Řidiči jsou vynalézaví v různém zakrývání průkazů, upravování i výmluvách a vzhledem k neexistenci pro nás přístupné databáze platných průkazů je ověřování oprávněnosti parkování náročné,“ uvedl Ludvík Klema, náměstek ředitele Městské policie Praha.

Zatímco bez průkazu je přestupek evidentní, prokázat zneužití průkazu je komplikovanější.

Průkazy často používají rodinní příslušníci oprávněné osoby v době, kdy není převážena, a vymlouvají se například na to, že ji před chvílí vysadili. Neexistuje také povinnost po úmrtí držitele karty průkaz vrátit. Počet průkazů je evidován jen u Ministerstva dopravy, Policie ČR nedisponuje databází platných parkovacích průkazů.

Mnoho respondentů uvedlo, a ve svých materiálech to uvádí i Městská policie Praha, že se setkalo i s falzifikáty průkazu.

„Zneužívání vyhrazených míst auty bez průkazu, ale zejména zneužívání samotných parkovacích průkazů, se děje ve velké míře, a nikdo tuto záležitost systémově neřeší,“ uvedla Alena Jančíková, ředitelka České asociace paraplegiků – CZEPA.

„Sama jsem byla několikrát svědkem toho, že řidič na místě pro invalidy bez ostychu vytáhne z přihrádky průkaz, strčí jej za sklo vozidla a rychlým tempem odchází. Jakmile se jako vozíčkářka dožaduji svého práva parkování a konfrontuji se s touto osobou, má velmi pohotové argumenty, bohužel kolikrát arogantní až vulgární. Ráda bych docílila toho, aby se takováto bezohlednost trestala a nadále již neprohlubovala,“ doplnila.

Z dotazníku vyplynuly i další problémy. Například málo vyhrazených míst před zájmovými místy, úřady a nemocnicemi; malá a špatně situovaná vyhrazená místa a zejména nerespektování odstupu od parkujícího místa handicapované osoby. Vozíčkář se tak často nemůže ke svému automobilu dostat a nastoupit do něj, i když je automobil označen samolepkou s prosbou o odstup 1,2 metru.

A jaké je řešení? 94,7 procenta respondentů by vůbec neobtěžovalo, kdyby policie více kontrolovala osoby využívající parkovací průkaz. CZEPA usiluje o legislativní změny, vedoucí k nápravě situace. K té patří brzké zavedení centrální policejní databáze platných parkovacích průkazů a zejména větší vymahatelnost a kontrola těchto přestupků, k čemuž by mohlo sloužit i zavedení přestupku jako bodového.

Výběr citací z dotazníků:

„U nákupních center je míst dost, problémem jsou spíš úřady, nemocnice a tak dále. Často narážím na evidentní zneužívání průkazů například rodinnými příslušníky. Někdy je také místo pro vozíčkáře nedostatečně široké.“

„Vyhrazené parkoviště bývá  obsazené těmi, kdo buď průkaz nemají vůbec, nebo mají, ale tu osobu nepřepravují. Což se těžko prokazuje. Mohou říct, že dotyčného právě vysadili.“

„Partner je na vozíku, ikskrát denně řešíme auta parkující na vyhrazených místech bez průkazu, karty se falšují a zneužívají. Policie to řeší velmi mírně, pokud vůbec.“

„Kdykoliv přijedu na parkoviště, na více než polovině míst pro invalidy stojí zdraví lidé s průkazem rodičů či prarodičů. Městská policie ani státní policie to neřeší.“

„Lidé, kteří na vyhrazeném místě stojí bez průkazu, bývají někdy i arogantní a sprostí.“

 

Zdroj: https://czepa.webnode.cz/news/pruzkum-parkovani-pro-handicapovane-se-zneuziva-pocet-prestupku-roste/

Foto: Pixabay

Picture of Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ