„Já jsem se jako zrakově postižená narodila,“ pravila nedávno v České televizi kolegyně Nicole. Já teda ne: já od narození blbě vidím a taky jsem nahluchlá jako poleno.

O handicapu korektně mluvím a píšu, ale ve své hlavě jsem nekorektní, sarkastická, cynická a dost často mluvím jako dlaždič. A občas takhle mluvíme i nahlas.

A když moje kamarádka Viola řekne bílé holi klacek, nedám jí přednášku o typech holí, nezahrnu ji terminologií ani ji nepřetáhnu.

Chtít po člověku, který se dosud osobně nedostal do styku s někým, kdo nevidí nebo vidí špatně, aby „věděl“, je stejná kravina jako nedávná žaloba neslyšícího Newyorčana na pornostránky za to, že jsou videa bez titulků.

 

Foto: Pixabay

Picture of Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ