Ohlédnutí za literární soutěží Internet a můj handicap

Na březnové konferenci INSPO budou vyhlášeny Ceny ČSOB Internet a můj handicap. Ocení autory, kteří pravidelně a systematicky upozorňují na specifika života se zdravotním znevýhodněním. V Inspirante otiskneme některé z literárních prací, které uspěly v minulých patnácti ročnících.

Loni v soutěži zvítězil neslyšící Ladislav Kratochvíl s textem Automat na přepis řeči mi rozumí.

Ladislav Kratochvíl: Automat na přepis řeči mi rozumí

Sluch mě opustil při operaci hlavy, když mi bylo 40 let. Asi se mu u mě nelíbilo, protože na něj jistě strašně táhlo, jak byla hlava otevřená. Kde teď courá, netuším, snad se mu nic nestalo, jelikož o něm vůbec nic nevím. A protože už se mi pravděpodobně nevrátí, počítám raději s životem bez něj.

Že jsem ušetřen zvukového smogu v podobě různých reklam, vyhrávání „u kolotoče“ nebo vyhrávání v obchodních domech, kde stejně nehrají to, co bych chtěl právě poslouchat, jsem docela rád.

Že neslyším hudbu jako takovou, i když jsem byl 20 let hudebník, mi kupodivu vůbec nevadí.

V podstatě jediné, ale velmi závažné je to, že nevím, co mi kdo říká, a to mi dost vadí.

Něco se člověk naučí po ztrátě sluchu odezřít. Zejména takové jednoduché věty typu „Chceš kafe?“ Ale ty složité se asi nenaučím odezřít nikdy. Třeba „Ukliď si ty ponožky!“ To je moc těžké, možná proto, že na konci je vykřičník.

Naštěstí žiju v době, kdy je výpočetní technika a internet, takže mohu několikrát denně využít on-line přepis mluvené řeči do textové podoby. Používám program eScribeDroid od sociální firmy Transkript online. Jdou tam dva základní druhy přepisu.

První je přepis živým přepisovatelem. To se z mobilu nebo tabletu „zatelefonuje“ přes IP telefonii, přepisovatel může být kdekoli na planetě, mluví se do mikrofonu zařízení, zvuk jde přepisovateli/ce přes internet do sluchátka, ten doslova přepíše, co slyší, a to jde zpět přes internet do zařízení v textové formě.

Tohle je super, když potřebuji doslovně napsat, co říká druhá strana, a využívám to hlavně na úřadech, v obchodech, v bance, zkrátka tam, kde záleží na každém slovu.

Druhý způsob v eScribeDroidu je přepis automatem. Je to v podstatě totéž jako živý přepisovatel/ka, jen přepisuje automat Google.

Automat je však pouze stroj, nemá logické myšlení, neodvodí si z kontextu a napíše první, co ho „napadne“, takže je schopen napsat při rozhovoru o výletě na Křivoklát „Včera jsme jeli nakřivo lát.“

Ale většinou to nevadí. Buď se z kontextu domyslím sám, nebo se druhé strany zeptám.

Jen jsem se neptal, když manželka něco řekla do automatu, a napsalo se „Uřiď si ty podložky.“

Úplně jsem měl pocit, že automat nějaké myšlení má, schválně to spletl a drží se mnou basu. Ženušku jsem nechtěl stresovat, že snad špatně mluví a nevím, co řekla, takže jsem rychle automat ukončil. Jenže ona to napsala „postaru“ propiskou na papír.


CENY ČSOB INTERNET A MŮJ HANDICAP

  • Autoři se mohou přihlásit do soutěže na adresu info@helpnet.cz, a to nejpozději do 16. února 2020.
  • Přihláška musí obsahovat jejich poštovní i e-mailovou adresu a odkazy na příspěvky zveřejněné v průběhu roku 2019 (stačí maximálně 10 nejzdařilejších).
  • Mohou ji doplnit údaji o sledovanosti příspěvků, reakcích na ně a jaká byla jejich motivace k této aktivitě.
  • Tři soutěžící odmění ČSOB částkou 7000, 5000 a 3000 korun a pořádající BMI sdružení pořídí jejich videoprofily, další v pořadí dostanou knihy od nakladatelství Portál.
  • Kromě finanční odměny získá vítěz soutěže také možnost profilovat se na oficiálních sociálních sítích ČSOB.
  • Vyhlášení výsledků soutěže a předání cen vítězům se uskuteční na konferenci INSPO v Kongresovém centru Praha 28. března 2020.

Podmínky soutěže jsou na inspo.cz/internet-muj-handicap-0

 

Foto: Pixabay

Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!