Kvalita není rarita: 2P Servis zaměstnával postižené už v době, kdy neměli šanci najít práci

Zakladatel firmy 2P Servis Petr Pajma má bratra se zdravotním znevýhodněním. A to byl důvod, proč se v roce 1994 přihlásil k podnikatelské činnosti s vizí zaměstnávat handicapované, nedávat jim jen manuální práci, ale dát jim příležitost se podílet i na řízení firmy.  Přitom v té době měli handicapovaní potíž vůbec nějakou práci najít…

Firma 2P Servis, dříve PP Servis, se řídí mottem „Kvalita není rarita“. Její majitel Petr Pajma chtěl před 24 lety vybudovat ryze českou firmu orientovanou na výrobu profesních oděvů pro oblast zdravotnictví, sociální péče, potravinářských provozů, gastronomie či hotelnictví. Společnost, jejíž dílny najdete například v Horažďovicích, Sušici či Klatovech, vyrábí a nabízí široký sortiment od profesních oděvů po bytový textil.

Má 111 zaměstnanců, ze kterých 84 má nějaké zdravotní znevýhodnění. Roční obrat firmy činí kolem 45 milionů korun. To je více než obdivuhodné na to, že na začátku stálo sedm lidí. Pouhých sedm lidí, kteří ale měli jasnou vizi. Jasnou vizi zaměstnávat zdravotně znevýhodněné, a to v době, kdy to u firem nebylo zvykem.

„Chtěli jsme pro zdravotně znevýhodněné vytvořit odpovídající podmínky. Podmínky pro to, aby mohli, třeba alespoň na pár hodin denně, chodit do práce,“ vypráví zakladatel společnosti Petr Pajma. V té době totiž lidé se zdravotním znevýhodněním prakticky neměli šanci najít si zaměstnání. „Dnes už se o tyto věci firmy více starají, i díky náhradnímu plnění.“

Ale zpátky k příběhu 2P Servisu. S rozšiřováním sortimentu a větším množstvím zakázek se firma rozrůstala. V roce 2009 se stala společností s ručením omezeným s jednateli a společníky Petrem Pajmou a Petrem Malcátem.  I ve zvyšujícím se počtu zaměstnanců vždy byla většina se zdravotním znevýhodněním. Ti zastávají jak pozice vyžadující manuální práci, tak exekutivní posty. Stoprocentně zdraví lidé mají výsadu na jediná místa – na ta, kde je potřeba těžké manuální práce. To znamená třeba tahání těžkých věcí ve skladu, nebo některé pozice v sériové výrobě.

Firma se i nadále rozrůstá. Zaměstnává další lidi a rozšiřuje svůj sortiment. Nyní bude spolupracovat i s neziskovou organizací Revenium, pro kterou bude šít „námořnická“ trička z kolekce Light House, za jejichž návrhem stojí designérská dvojice Boa Design.

„Ke spolupráci si vždy vybíráme vstřícné, spolehlivé a komunikativní partnery. A na předsedkyni představenstva Revenia Haně Potměšilové jsem právě toto vždy oceňoval. Proto jsme se rozhodli spolupracovat,“ řekl Petr Pajma.


Firma 2P SERVIS:

  • firma byla založena v roce 1994 Petrem Pajmou
  • společnost sídlí v Plzni
  • specializuje se na výrobu profesních oděvů, ale nabízí také pracovní ochranné pomůcky či ložní přikrývky
  • dnes má 111 zaměstnanců z nichž 84 má nějaký zdravotní handicap
  • obrat firmy se pohybuje kolem 4,5 milionu korun ročně
  • pro Revenium bude firmě šít designová trička z kolekce Light House

 

Foto: archiv Revenium

[sc name=”crowdfunding”]

1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] téměř výhradně lidé se zdravotním postižením. A to v Myjómi, družstvu invalidů, v 2P Servisu a přímo v Reveniu v Praze i v Brně,“ doplňuje Hana […]

Marek Blažíček

Marek Blažíček

Roztroušenou sklerózu mu sice diagnostikovali před nedávnem, ve dvaadvaceti, ale když si Marek Blažíček vzpomene na zážitky z dětství, má pocit, že si s RS tyká už déle. Bere to s humorem, (vždyť #JsemIronman), a protože studuje Tvorbu textu a scénáře na VOŠ při Konzervatoři Jaroslava Ježka, jeho texty najdete také na Aktivnizivot.cz

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!